За АВЕНЮ

Дует “АВЕНЮ” е създаден през 1989 г. от Боби Иванчев и Заки Соколов. Преди издаването през 1995 г. на дебютния им албум “Въпроси” АВЕНЮ участват в различни фестивали и конкурси, където печелят награди както на журито, така и на публиката. През този период участват като гости в многобройни телевизионни и радио програми. През месец май 1994 година Българска национална телевизия започва излъчването на клипа на пилотния сингъл “Живели ли сме някога преди” от дебютния албум на АВЕНЮ – “Въпроси”. Клипът успява да се изкачи до 2-ро място в националната видео класация на БНТ и остава в класацията повече от 24 седмици.

На 24 януяри 1995 година “Въпроси” излиза на музикалния пазар и още през първите седмици става ясно, че албумът ще има непредвиден търговски успех, което в края на годината се потвърждава от публикуваните годишни класации за продажби на българска музика. Българската музикална критика определи стила на “Въпроси” като съчетаване на поп-рок музиката с романтиката на 90-те години. Пускането в продажба на “Въпроси” е съпътствано с премиера на клипа на втория сингъл от него – баладата “Бягство”. Към този клип проявяват интерес както националната телевизия, така и всички телевизионни станции в страната, които започват неговото масирано излъчване. Песента заема моментално първите места във всички радиокласации в страната и става един от трите най-големи хита за 1995 година в България. Феноменалния успех на “Бягство” продължава и през 1996 година. Клипът се задържа в телевизионните класации повече от 56 седмици. Първите два хита, наложени от АВЕНЮ – “Живели ли сме някога преди” и “Бягство”, последвани от англоезичните “The Right Way” и “Tear Found On The Road”, обуславят търговския успех на “Въпроси”, който само до 1996 година е продаден в 35 000 екземпляра. С това албумът става най-продавания дебютен албум на български изпълнител или група за 90-те години. В края на 1995 година АВЕНЮ са номинирани за националноите музиакални награди “Орфей” в категориите за най-добър нов артист, група/дует на годината, хит на годината и клип на годината. АВЕНЮ са поставени на първо място от читателите на специализираното музикално списание “Юнион медия” в категорията “Клип на годината” за клипа на “Бягство”, а песента е поставена на второ място в категорията “хит на годината” на същото списание. През лятото на 1996 поради големия интерес към “Въпроси”, албумът бе преиздаден в нов вариант, като в него бяха влючени две нови песни – “Деца на нощта” и акустичната кавър-версия на безсмъртната “Knokin’ On Heaven’s Door” на Боб Дилън.

В периода Ноември 1996 – Септември 1997 АВЕНЮ записват песните за втория си албум. Записите се извършват от собствената група на АВЕНЮ, в която влизат Димитър Паскалев, Димитър Кърнев, Стефан Попов, Иво Чалъков и Боби Струкански. Някои от новите песни са пуснати преди излизането на албума по радиостанциите в страната и се посрещат от публиката с успех. Песента “Кръговрат” например, престоява три седмици на първо място в класацията на програма “Хоризонт”. На особен интерес от страна на слушателите се радват “Лабиринт” и “Tonight”. В средата на записите АВЕНЮ се преместват в студио “Бел Епок”, за да довършат работата по албума с творческия тандем “Тибетски Сърца”. С общата работа на екипа, състоящ се от Боби и Заки, музиакалния продуцент Димитър Паскалев и Петър Дундаков и Николай Маджаров от “Тибетски сърца”, новият проект на АВЕНЮ добива своята окончателна новаторска форма.

На 2 ноември 1997 г. излиза втория албум на АВЕНЮ със заглавие “Лабиринт (…или за картата от лабиринта и това, което ни очаква след него)”. Излизането на албума е съпроводено от голям самостоятелен концерт на дуета в зала 1 на НДК. Публиката е очарована от техния нов музикален материал и сценично поведение. Някои журналисти определят концерта като събитието на годината на българската музикална сцена. Специализираната музикална преса и критиката посреща “Лабиринт” изключително добре и в началото на януари 1998 г. той е обявен за албум на 1997 г. от програма “Хоризонт” на БНР. Една от рецензиите за албума е, че “това е първия концептуален албум в българската поп-рок музика”. Веднага след концерта си АВЕНЮ, заедно с режисьора Илия Бекиров, започват работа върху видео клипа на първия сингъл от втория албум на АВЕНЮ, песента “Желание”. В него са използвани кадри от концерта на дуета, и когато става готов в средата на януари 1998, той е посрещнат радушно от всички телевизионни станции в страната и моментално влиза в телевизионни класации като “Какафония” и “Топ Видео” на БНТ, класацията на Нова Телевизия в предаването “Как си ти?” и др. Първият сингъл от втория албум на АВЕНЮ, песента “Желание”, се превърна в една от най-популярните песни за 1998 г., а нейният видеоклип зае първите места в класациите и се нареди в първите двадесет на годишната ТВ класация за български и чуждестранни изпълнители.

През април 1999 година и третия албум на АВЕНЮ – “Ремикси”. Боби и Заки се доверяват на Николай Маджаров- Файчето от “Тибетски сърца” да ремиксира най-известните песни от първите им два албума и със сигурност може да се каже, че резултата е невероятен! Излизането на “Ремикси” на музикалния пазар бе съпроводено с видеоклип към парчето “Спомен”. През лятото на същата година излиза и втория клип от албума – на латино микса на “Бягство”. През април 2000 г. на церемонията по връчването на годишните награди на музикалния ТВ канал ММ, АВЕНЮ спечелиха награда за най-добър клип на 1999 за клипа на песента “Спомен”.

На 27 юни 2002г. в кино клуб Ялта се състоя официалната премиера на четвъртия по ред, едноименен албум на АВЕНЮ. За пореден път тандемът, изцяло подкрепян от музикалния продуцент Димитър Паскалев – Давидъ (работи с тях и по предните два албума “Въпроси”1995г. и “Лабиринт”1998г. като муз.продуцент), успява да създаде 12 съвсем нови композиции, като във всяка от тях ценителите на хубавата музика могат да открият себе си. И този път дуетът спазва традицията си автор на текстовете е Заки (с изключение на песента “Спри”, текст-Боби), а на музиката – Боби (с изключение на “Твойта игра”, “През твоите очи”, “Полет”, “Краят” в съавторство с Димитър Паскалев). Цялостната концепция на албума, както и аранжиментите на всички песни са на Димитър Паскалев – Давидъ. За изненада на почитателите на Авеню в този албум Боби и Заки са записали по едно самостоятелно парче. Пилотният сингъл е “Скрита самота” и в продължение на месец се излъчваше ексклузивно в ефира на радио FM+. Към него са направени и ремикси от Gravity Co, Edit и DJ Kikk. Видеоклипът към парчето е режисиран от Виктор Чучков – син, а зад камерата е оператора Рали Ралчев. В продължение на 3 седмици “Скрита самота” оглавяваше международната класация на Телевизия ММ – “ММ Топ 20″. В началото на месец ноември излиза вторият сингъл от албума – “Пропилени дни”. Към песента е заснет и видеоклип от режисьора Стоян Радев и оператора Владимир Михайлов.

Краят на 2009 година е годината на проекта „Антология”, в който Боби и Заки лично избират песните за двойния диск и записват нов сингъл – парчето „Завръщане”. Към луксозното издание има и DVD с документален филм за дуета, който може да бъде видян и на страницата на Авеню в YouTube.